Eigen Bedrijf

Begin jaren zeventig besloot Dick Schaap voor zichzelf te beginnen en zette het bedrijf Inside Productions B.V. op. Om werk heeft hij nooit verlegen gezeten. Uitgeverijen en bladenmakers wisten Schaap snel te vinden. De eerste opdrachten waren voor Avenue, Margriet en Nieuwe Revue. Schaap schreef als eerste openhartig en toegankelijk over drugs in het damesblad Margriet: een primeur. Schaap werd ook betrokken bij de oprichting van Viva. In Avenue viel hij op met zijn sociaal getinte verhalen en reisreportages, zoals die over de Chinezen in Amsterdam of het verhaal waar hij in Spanje in de voetsporen van Hemingway treedt.

Belangrijke opdrachtgever begin jaren zeventig was ook de Partij van de Arbeid, waarvoor hij samen met Teun van den Berg de partijkrant PK maakte. Het duo Schaap/van den Berg zou dit vier jaar doen. Schaap was maandelijks te vinden bij Joop den Uyl, met wie hij goed kon opschieten. Andere grote opdrachtgevers waren Ballast Nedam (de Pijler) en Randstad (Werkkrant, Randstad Data, Randstad Revue en de Werkpocket).

Schaap werkte nauw samen met vormgever/eindredacteur Peter.J.Moree.

Boeken

In zijn tijd bij het Vrije Volk schreef Schaap twee boeken: over de zaak Irene en Koko Petalo en de zigeuners. De opdracht van Meijer Pers om de geschiedenis van de Holland Amerika te schrijven vestigde zijn naam als journalistiek geschiedschrijver. Na het verschijnen van het boek Brug naar de Zeven Zeeën in 1973 werd hij continu gevraagd om jubileumboeken te schrijven. Er is maar een man die dat kan, zei de filmredacteur van de Volkskrant toen hem gevraagd werd om het jubileumboek van de ANWB te schrijven: Dick Schaap.

Halen en Brengen uit 1978 was het eerste boek van een serie over de Nederlandse visserij en koopvaardij: de grote passie van Schaap. Schaap werkt op dit moment aan een laatste boek en film: De Laatste Trek dat gaat over het uitsterven van het beroep van visserman. De combinatie van gedegen research met reportagejounalistiek maakt de boeken van Schaap zo bijzonder. Ze maken de geschiedenis dichtbij en herkenbaar.

Tikken, tikken,tikken

Vanaf de start van het eigen bedrijf heeft de typmachine en daarna de computer niet meer stil gestaan. Schaap interviewde een groot aantal binnen- en buitenlandse beroemdheden, van Annie M.G Schmidt tot John Cleese, van Louis Paul Boon en Marnix Gijsen tot Hildergart Knef voor o.a. Studio, het weekblad van de KRO. Voor de The Flying Dutchman, het relatiemagazine van de KLM vloog hij de hele wereld over, wat een imposante hoeveelheid reisreportages opleverde. Voor het ING Bankblad schreef hij verhalen over vele Europese hoofdsteden. Voor De Kampioen van de ANWB bezocht hij samen met de fotograaf Peter van der Velden de Baltische landen. Door het schrijven van een reportage voor een magazine te combineren met een onder handen zijnd boek, was het voor Schaap mogelijk de intensieve research van zijn boeken te financieren. Zo was de basis voor het boek Onrust een reportage in de Opmaat, de voorganger van Checkpoint, het magazine voor de Nederlandse militaire veteranen.Verschillende verhalen uit de zeevaartboeken verschenen eerst in landelijke dagbladen, wat maakt dat de boeken van Schaap zo beeldend en journalistiek zijn.